Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, potpisao je dekret kojim se zabranjuje snabdevanje sirovom naftom i naftnim derivatima od 1. februara do 1. jula zemljama koje se pridržavaju dogovorenog ograničenja u ceni.

G7, Evropska unija (EU) i Australija dogovorile su se nedavno o ograničenju cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu koje je stupilo na snagu 5. decembra. Ograničenje cena omogućava zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali je zabranjeno kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske nafte širom sveta, osim ako nije kupljena po nižoj ceni od dogovorenog ograničenja.

Rusija je drugi po veličini svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije, a veliki poremećaj njene prodaje imao bi dalekosežne posledice po globalno snabdevanje energentima.

Uredba, objavljena na jednom vladinom portalu i sajtu Kremlja, predstavljena je kao direktan odgovor na „akcije koje su neprijateljske i protivrečne međunarodnom pravu od strane SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje im se pridružuju“.

„Zabranjene su isporuke ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim licima i fizičkim licima, pod uslovom da je u ugovorima za te isporuke direktno ili indirektno predviđeno korišćenje mehanizma fiksiranja maksimalne cene“, navodi se u uredbi.

Uredba stupa na snagu 1. februara, a važi do 1. jula, uz dozvolu da predsednik poništi zabranu u posebnim slučajevima.

Ruskom naftom Urals trgovalo se u utorak iznad nivoa od 56 dolara po barelu, ali ispod ograničenja koje su dogovorili G7 i EU.

Izvor: Reuters, Momentum