Akcije britanske naftne kompanije, Shell, porasle su u trgovanju u petak nakon što je kompanija izvestila o snažnim kvartalnim rezultatima u segmentu trgovanja gasom, uprkos oštrom padu cena prirodnog gasa u tom periodu.

Shell je u tradicionalnom kvartalnom pregledu rezultata poslovanja saopštio da očekuje da će trgovanje i optimizacija u odeljenju za integrisani gas biti „značajno veći“ nego u periodu jul-septembar, sa prilagođenim profitom između 1,2 milijarde i 1,6 milijardi dolara pre oporezivanja i amortizacije .

Kompanija je takođe kvantifikovala uticaj koji očekuje da će imati od nedavnih inicijativa u Velikoj Britaniji i Evropi da se oporezuje deo vanrednog profita koji je industrija nafte i gasa ostvarila prošle godine. Shell je saopštio da očekuje da će platiti oko 2 milijarde dolara zbog planirane „naknade solidarnosti“ od strane EU i britanske naknade za profit u energetskom sektoru, iako će pretrpeti minimalan uticaj na gotovinski tok u četvrtom kvartalu zbog tajminga plaćanja.

Ovo saopštenje ukazuje da će Shell pretrpeti negativan efekat nešto manji od 2,4 milijarde dolara jer je ranije obelodanio očekivane obaveze od 360 miliona dolara.

Shell je takođe naveo da je rafinerijska marža povećana na oko 19 dolara po barelu u poslednja tri meseca prošle godine, sa 15 dolara u prethodnom tromesečju, dok je marža na hemikalije porasla na 32 sa 27 dolara po toni. Međutim, segment je zabeležio slabije trgovanje i optimizaciju, uporedo sa početkom depresijacije u novoj fabrici hemikalija Polymers Monacau Pensilvaniji.

Akcije Shell-a oporavile su se na današnjem trgovanju 1,3 odsto na 26,6 evra, nakon što su prošle godine registrovale rast od oko 37 procenata.

Izvor: Investing, Momentum