Naftna kompanija Shell (SHEL) saopštila je da će povećati nivo otpisa zbog napuštanja ruskog tržišta, a istovremeno je izvestila o rezultatima poslovanja u prvom kvartalu.

Uprava sada očekuje da će je odluka da napusti rusko tržište koštati 4-5 milijardi dolara u odnosu na prethodnu prognozu od oko 3,4 milijarde dolara. Ovo povećanje je posledica potencijalnih dodatnih negativnih efekata oko ugovora, otpisa potraživanja i kredinih gubitaka u Rusiji, navela je kompanija u saopštenju.

Glavni razlozi za podizanje cene koštanja odluke su smanjena potraživanja, kreditni gubici u Rusiji, i potencijalni uticaj promene ugovora.

Kompanija će finansijski izveštaj za prvi kvartal objaviti 5. maja, a sada je saopštila da je gotovinski tok u tromesečju bio pod negativnim uticajem „veoma značajnog“ odliva od oko sedam milijardi dolara kao posledica promene vrednosti zaliha nafte i gasa.

Kada je u pitanju prodaja goriva, ona je u proseku na dnevnom nivou iznosila 4,3 miliona barela u odnosu na 4,45 miliona u prethodnom tromesečju. Obimi prodaje TNG-a su blago porasli u kvartalu i iznosili su oko osam miliona tona.

Izvor: Reuters, Momentum