Investicija i/ili štednja

Investiranje i štednja su usko povezani, da biste investirali najpre morate izdvojiti, tj. uštedeti deo ukupnih sredstava kojim raspolažete. Ako ste uspeli do dođete do situacije da razmišljate gde uložiti slobodna sredstva, već ste napravili prvu pobedu, i počeli ste da štedite.

Poduhvat na duže staze

Štednja i investiranje nisu jednokratni, već dugoročni i dinamični procesi tokom kojih ćete imati priliku da učite nove stvari i razvijete sopstvenu investicionu kulturu. Primera radi, jedan od modernih i popularnih pravaca u investiranju je ESG (eng. „Enviromental, Social, Government“) koji usmerava investiranje  na one kompanije koje poštuju određeni nivo standarda po pitanju zaštite životne sredine, po pitanju zaštite prava zaposlenih, prava potrošača, ljudskih prava svih drugih grupa na koje kompanija direktno i indirektno utiče svojim poslovanjem.

Preispitajte svoja uverenja

Investiranjem novac koji ste uštedeli poveravate onima u čije poslovne projekte i poduhvate verujete da će biti uspešni u budućnosti.

Odredite svoju psihološku granicu pri preuzimanju rizika

Investiranje nosi svoje rizike i stoga pre prve investicije na berzi treba prepoznati svoje lične sklonosti prema riziku, tj. razmisliti ne samo o visini potencijalne zarade, već i o visini potencijalnih gubitaka.

Odredite vaš investicioni horizont

Procenite koliko dugo očekujete da vam ušteđeni novac neće trebati. Ovaj detalj je gotovo presudan za uspeh u investiranju. Uzmite jednostavan primer, uložili ste u akcije neke kompanije 10 hiljada evra sa horizontom od dve godine. Na kraju druge godine kada vi zbog drugih obaveza morate da prodate vaše akcije one vrede 7 hiljada evra (imate gubitak od 30%, koji nažalost morate bespovratno da realizujete). Dve godine kasnije (četiri nakon vaše inicijalne investicije), vrednost tih akcija je 30 hiljada evra (zarada je puta 3, ali vi nažalost nemate akcije već ste ih prodali). Gledajte koliko god je moguće da učinite vaš investicioni horizont dužim, jer tako ćete povećati šanse da donosite prave odluke u pravom momentu.

Dobar savetnik – velika pomoć

Ukoliko ste početnik onda vam svakako preporučujemo da zakažete sastanak sa nekim ko ima znanja i iskustva iz oblasti investicionog menadžmenta. Na ovaj način ćete preduprediti da o bazičnim pravilima i principima investiranja učite na sopstvenim greškama. Kao vaš izabrani broker, rado ćemo vam dati neka opšta uputstva i savete zato nas slobodno kontaktirajte.